HOW-TO

Перші кроки у США

Вже з першого жовтня нові власники візи H-1B можуть офіційно почати працювати у США. Я знаю наскільки складним є процес переїзду до нової країни, тому вирішив структурувати основні пункти, які потрібно виконати після переїзду. Я наведу приклад для Нью-Йорка, але, звісно, вони залежатимуть від штату до штату.

Отже…

1. SSN

Раджу якнайшвидше подати папери на номер соціального страхування (Social Security Number або SSN), оскільки це дуже важливий документ і він вам знадобиться для виконаннях деяких наступних пунктів. Уважно прочитайте перелік необхідних документів, щоб не їздити кілька разів, бо у вас не виявилось якогось документа. Взагалі було б чудово мати SSN в процесі пошуку квартири, але це малоймовірно, оскільки робитимуть його близько двох тижнів.

Детальніше про необхідні документи можна прочитати тут - https://www.socialsecurity.gov/ssnumber/ss5doc.htm

2. Пошук квартири

На мою особисту думку, це найважливіше питання. В перші ж дні я раджу на роботі попросити необхідні документи, які можуть допомогти при пошуці квартири:

  • лист про прийняття на роботу
  • рекомендацію від роботодавця або вашого керівника

Я вже писав про інші особливості пошуку квартири у Нью-Йорку - https://newyork.andriyprokopenko.com/2012/01/20/apartment-hunting-in-new-york/

Дуже важлива деталь для сімей з дітьми: якщо у вас є діти старші 3-х років, спочатку оберіть школу для них і квартиру шукайте вже в зоні обраної вами школи.

Майте на увазі, у більшості випадків квартири в США здаються абсолютно порожніми - без меблів, посуду тощо. В квартирі мають бути обладнані лише кухня та ванна кімната… і все. При бажанні, звичайно, можна знайти мебльовану квартиру, але і коштуватиме вона дещо дорожче. Але якщо вам, як і більшості людей, доведеться заїжджати в абсолютно порожню квартиру, то стандартними варіантами її облаштування будуть славнозвісна ІКЕА, де окрім меблів можна купити абсолютно все для дому, від виделок до постільної білизни, або сайт оголошень craigslist.com, де можна знайти вживані речі за дуже помірними цінами.

Коли ви знайдете квартиру, то не забудьте зв’язатись зі службами, які постачають електрику та газ, та оформити на себе їхні послуги.

3. Банківський рахунок

Якщо ви не хочете весь час отримувати зарплату чеками, які ще потім треба міняти на готівку, то раджу відкрити якнайшвидше банківський рахунок, а конкретно вам потрібен Checking Account (фактично, це те саме, що і депозитний/поточний рахунок). В більшості випадків за нього є щомісячна плата, яку не зніматимуть, якщо ви, наприклад, зробите прямий перерахунок зарплати на цей рахунок (так званий direct deposit). Це робиться легко - просто на роботі надасте бухгалтеру routing та account number свого рахунку. Перед походом до банку можна пошукати онлайн купони з бонусом на відкриття рахунку - бо тоді можна отримати маленький бонус, наприклад, $150.

Вгадайте, що хоче більшість банків? Звісно, ваш SSN. Але оскільки ви знаєте, що його виготовляють близько двох тижнів, то можна почекати, поки його вам надішлють поштою, або відкрити рахунок у банку, який його не вимагає. Не скажу про інші штати, але в Нью-Йорку без SSN можна відрити рахунок у Bank of America (https://www.bankofamerica.com/deposits/checking/personal-checking-account.go), Santander Bank (https://www.santanderbank.com/us/pages/personal/checking-accounts) та Wells Fargo (https://www.wellsfargo.com/checking/). Якщо у вас є досвід відкриття рахунку без SSN в іншому банку, то напишіть в коментарях - я доповню.

Що ще (окрім SSN) потрібно для відкриття:

  • ваш закордонний паспорт
  • картка іншого банку (це може бути український банк)
  • поштова адреса (тому є зміст почекати, поки ви не знайдете квартиру). Я особисто оформив спочатку на адресу співробітника, але потім довелося змінювати її на нову.

Якщо у вас вже є SSN, то я б радив обирати банк, який має багато відділень по місту та/або має відділення або банкомат біля вашої квартири. Повірте, часом потрібна терміново готівка (наприклад, заплатити за доставку їжі), а у вас в гаманці вітер свище. Я особисту раджу Chase, оскільки він має зручний онлайн-банкінг, iPhone додаток, непогані пропозиції по кредитних картках та його відділення можна знайти в усіх штатах.

4. Кредитна картка

З питанням кредитної карти я раджу не поспішати.

Є 2 варіанти:

  • відкрити secured card - це коли ви кладете власні гроші на картку і витрачаєте їх. Банк в цей час дивиться як ви користуєтесь цією карткою, чи вчасно оплачуєте рахунки тощо - і згодом може дати вам нормальну картку
  • почекати півроку і зробити нормальну картку в якомусь середньому банку (наприклад, Capital One). Так, вони дадуть на початку картку, приміром, з обмеженням в $300, яку важко повноцінно використовувати, але через 3 місяці вже можна буде попросити збільшення обмеження, а через півроку можна буде зробити картку, наприклад, в Chase або American Express.

Часто питають, нащо взагалі відкривати кредитну картку та чи не простіше розплачуватись дебетною. Можливо, користуватись лише дебетною карткою й простіше, але є три вагомі аргументи за відкриття кредитного рахунку:

  • маючи кредитний рахунок та вчасно сплачуючи по своїх кредитах ви будуєте свою кредитну історію, а це дуже важливо для життя в США. Вашу кредитну історію можуть перевіряти при оренді квартири, при здійсненні великих покупок, при укладанні різних контрактів та угод. Тож варто якнайшвидше старатися зробити собі хороший кредитний рейтинг.

  • практично всі банківські установи пропонують програми лояльності для власників кредитних карт - так звані «кешбек» (повернення певного відсотку від витрачених коштів), знижки на певні види товарів чи в певних магазинах, додаткове безкоштовне страхування (наприклад, на оренду авто) тощо. Це все дрібнички, але дуже приємні дрібнички.

  • останній пункт “за” кредитні картки згадували вище - це безпека власних коштів. Адже не розраховуючись ніде дебетною карткою ви уникаєте ризику шахрайства з вашими грошима.

5. Посвідчення особи

Також потрібний документ, який варто отримати, якщо ви не хочете носити з собою паспорт. Його можна буде пред’являти на внутрішніх перельотах, при купівлі цигарок та алкоголю тощо.

Є 2 варіанти: можна отримати звичайний Non-driver ID Card (http://dmv.ny.gov/id-card/bget-non-driver-id-card-ndid) або, якщо ви плануєте їздити за кермом, то є зміст здати на права (http://dmv.ny.gov/driver-license/get-driver-license) - і отримати водійське посвідчення, яке у США є повноцінною заміною звичайного посвідчення особи. До того ж, після здачі теорії ви вже отримуєте пластикові учнівські права (learning permit), які… в цьому місці мав би звучати барабанний дріб… також можуть виступати посвідченням особи.

** Для отримання вищезгаданих документів потрібен SSN або довідка, що ви не маєте права на SSN **

З переліком необхідних документів можна ознайомитись за посиланням - http://dmv.ny.gov/driver-license/prove-identity-age-permitlicense

6. Медична страховка

Дуже рекомендую, якщо роботодавець надає медичну страховку, то зробити її якомога швидше. Медичні послуги у США коштують чимало. У моїх знайомих був випадок, що за той двотижневий період, що у них не було страховки, дитина потрапила у лікарню - і, як результат, близько $2000 вони заплатили з власної кишені.

7. Мобільний зв’язок

Є кілька варіантів:

  • оформити контракт. Не знаю, чи буде легко це зробити, не маючи SSN, бо зазвичай в процесі оформлення перевіряють ваш кредитний рейтинг.
  • оформити передплачений сервіс

Телефон з робочим мобільним зв’язком може стати в нагоді при пошуку квартири, тому я б радив швидко оформити передплачений зв’язок в T-Mobile. Для цього треба купити їхню SIM-картку. Це можна або зробити у їхньому відділені, яких чимало у Нью-Йорку. Або замовити її онлайн (http://prepaid-phones.t-mobile.com/sim-card) - бо дуже часто на неї акція і її можна купити або безкоштовно, або за $1. В той час, як у відділені ви заплатите за неї $15. Вже маючи картку, можна вибрати, наприклад, якийсь Prepaid Plan - http://prepaid-phones.t-mobile.com/prepaid-monthly-plans. Згодом можна буде вирішити, який оператор краще і переключитись на нього.

8. Інтернет

Важко заперечити той факт, що Інтернет став ледь не обов’язковою частиною нашого життя.

Якщо ви собі матимете мобільний Інтернет, то на перший час його має вистачити. Але, звісно, зручніше мати швидкий інтернет вдома. Ситуація буде залежати від міста, у яке ви переїхали, але скоріше за все буде вибір з кількох провайдерів. У Нью-Йорку, зокрема, це монополіст Time Warner Cable, який доступний майже усюди. Коли я лише приїхав у 2011 році, то за $50 я у них підключився на швидкості 10 мегабіт/сек, яку вони мені згодом автоматично оновили до пакету Turbo, який лише давав швидкість 15 мегабіт/сек. Правда, за 3 роки вони оновили свою мережу і майже за ті самі гроші почали надавати швидкість 100-200 мегабіт/сек.

Порада: замість того, щоб платити за оренду модему, раджу його купити. Менше, ніж за рік, він себе окупить.

9. Дитячий садок та школа

Якщо ви приїжджаєте в США з дітьми, то вам доведеться подбати про дитячий садок або школу. У цій темі можна розбиратись дуже довго (і обіцяю написати про це докладніше), але варто знати такі основні речі:

  • в США не існує системи державної безкоштовної дошкільної освіти (тобто садочків)
  • школи бувають державними та приватними, державні школи є безкоштовними
  • вік, з якого діти мають йти до школи, залежить від штату. Наприклад, у штаті Нью-Йорк діти мають починати навчання з 5 років
  • ваше місце проживання визначає державну школу для вашої дитини. Вся територія США поділена на так звані «шкільні зони». Ви маєте право отримати місце у тій школі, у зоні якої ви проживаєте

Зупинимось більш детально на деяких моментах.

Садочки

Повторюся, садочки всі приватні, тобто платні. Звичайно ціна залежить від багатьох факторів і можна знайти варіант на будь-який гаманець - від однієї кімнати наповненої дітьми різного віку з неангломовною бабусею, що за ними дивиться, до серйозних освітніх програм із всебічним розвитком дитини. Альтернативою садочку може бути няня чи один з батьків, що лишається вдома доглядати за дитиною.

Деяким виключенням з системи платних садочків є спонсорований штатом Нью-Йорк Pre-K (Pre-Kindergarten) — це клас для чотирирічних дітей, який є абсолютно безкоштовним для батьків. Ще нещодавно штат спонсорував Pre-K лише на дві з половиною години на день, але з минулого навчального року цей клас є безкоштовним на повний день (повним у освітній системі вважається день десь з 9:00 до 14:00). Pre-K не є обов’язковим, тому штат не гарантує місць для всіх бажаючих, а отже не варто затягувати з подачею заявок на цю програму.

Школи

Всі державні школи є безкоштовними. Щоб потрапити в певну школу треба проживати у районі цієї школи. Тут ще варто зазначити такий момент - шоб дитина у вереснi мала гарантоване мiсце у школi, треба подати заявку на це місце десь у січні і навесні отримати офіційне підтвердження від школи. Саме тому навіть якщо вашій дитині лише 3 роки варто все ж таки селитись біля бажаної на майбутнє школи.

І останній цікавий на сьогодні момент - визначення віку коли дитина йде в школу або в який клас вона піде. Тут правила різняться від штату до штату. В Нью-Йорку межами визначення шкільного віку виступають початок і кінець календарного року. Це означає, що, наприклад, всі діти 2010 року народження мають піти до школи (у клас Kindergarten) восени 2015 року. Таким чином в одному класі можуть опинитись дитина, що народилась 1-го січня 2010 року, і дитина, що народилась 31-го грудня 2010 року, хоча фактично різниця у віці складає між ними цілий рік. Так дітям, що народились у кінці року часто буває складно адаптуватись до нового режиму, але такі вже є правила. Але ці «дати визначення шкільного віку» є різними у різних штатах.


Сподіваюсь, цей допис допоможе новоприбульцям адаптуватись і почати нове життя у США. Традиційно - задавайте додаткові питання у коментарях.

comments powered by Disqus