H1B

Дозвіл на роботу для власників візи H-4

Нещодавно уряд США прийняв деякі зміни в імміграційному законодавстві, які б я хотів описати детальніше.

Наразі ситуація з робочими візами наступна: людина, яка отримала робочу H-1B візу, має право в’їхати до США зі своїми дружиною/чоловіком та дітьми, які, в свою чергу, отримують візи Н-4. Найбільшим недоліком цього типу візи є те, що вона не дозволяє офіційно працевлаштуватись. В результаті, ваш партнер мусить бути в статусі домогосподарки. Хоча це все залежить від людини (можна, звичайно, не сидіти вдома, а вести дуже активне життя, проте права працювати все одно немає).

Отже, останнім часом інтернетом почали поширюватись новини, про те, що нарешті власники H4 віз зможуть працювати. Я не полінувався почитати про цю зміну докладно. Як виявилось, не все так просто. Це лише стосується тих сімей, де власнику H-1B візи розпочали процес отримання Грін-Кард і при цьому виконується одна з умов:

  • у нього вже є схвалена форма i-140
  • його перебування на візі H-1B продовжили більше, ніж на 6 років (це можна робити у випадку очікування на зелену карту).

Тут треба зупинитись і докладніше про це розповісти. Грубо кажучи, процес отримання Грін-Кард, що спонсорується роботодавцем, складається з 3 етапів:

  • отримання роботодавцем дозволу наймати іноземного працівника (цей процес в середньому може зайняти 3-4 місяці);
  • роботодавець надсилає клопотання про надання імміграційного статусу іноземному співробітникові (форма i-140). Її схвалення може зайняти близько 4 місяців. Можна прискорити цей процес, заплативши за швидку процедуру $1225;
  • останнім етапом є схвалення форми і-485, але тут все залежить від однієї магічної дати - дати пріоритету (priority date), яка фактично визначає ваше місце у черзі. Ця дата визначає коли ваша подана форма і-485 буде прийнята до розгляду. Якщо коротко: для тих, хто має освіту еквівалентну магістру (категорія EB2), ця дата буде поточною. Бакалаврам (категорія EB3), натомість, доведеться чекати, коли настане їхня дата. Також громадяни таких країн як Індія, Китай тощо мають окремі черги - і їм доводиться чекати ще довше. Саме на цьому третьому етапі (форма i-485) можна подавати на дозвіл на роботу (EAD).

Отже, що змінило це нове правило? Починаючи з 26 травня 2015 року можна подавати на дозвіл на роботу, маючи схвалене клопотання i-140. В першу чергу це стосується тих людей, у яких дата пріоритету ще не настала. Але це мало допоможе тим у кого ця дата поточна, оскільки закон дозволяє подавати на EAD ще до схвалення форми i-140. Отже, від цих законодавчих змін виграють громадяни Китаю, Індії, Філіппін та Мексики.

Наприклад, в березні 2015, для громадян Індії були наступні дати пріоритету:

  • 1 січня 2007 для категорії EB2
  • 1 січня 2004 для категорії EB3

Тобто 8 років очікування для категорії EB2 та 11 років очікування для категорії EB3.

У китайців в цьому плані справи трохи краще:

  • 1 вересня 2010 для категорії EB2
  • 22 вересня 2011 для категорії EB3 (хоча це трохи дивно, бо черга EB2 зазвичай рухається швидше, а не навпаки)

Для більшості інших країн дати наступні:

  • поточна для категорії EB2
  • 1 липня 2014 для категорії EB3 (я б у такому випадку вважав, що дата майже поточна)

Враховуючи вищенаведене, ця зміна мало вплине на власників візи H-1B, яким роботодавець не розпочав процес отримання Грін-Кард. Тому проблема непрацюючих партнерів і надалі залишається актуальною. Найдивніше, що на власників L віз ця заборона не розповсюджується, хоча ці типи віз дуже схожі (різниця в тому, що по L візі відбувається переїзд людини всередині компанії і працівник не може змінити роботу, перебуваючи у США).


По темі:

comments powered by Disqus