NYC ON A BUDGET

Free Shakespeare in the Park

Щоліта у Центральному парку відбувається вельми цікава подія - Shakespeare in the park, серія безкоштовних вистав у Delacorte Theatre.

Цей захід першопочатково мав назву Нью-Йоркський фестиваль Шекспіра. Заснував його режисер Джозеф Папп. Спочатку це були безкоштовні вистави у Нижньому Манхеттені, але згодом вони перемістились на галявину навпроти Черепашого ставка у Центральному парку. Згодом керівництво парку почало вимагати, аби Папп та його компанія брала плату за вистави, щоб компенсувати витрати на відновлення витоптаної трави. Відтоді почалась судова тяганина, яка в результаті завершилась побудовою Delacorte Theater. Він розпочав свою роботу 1961 року виставою Шекспіра “Венеційський купець”.

Щороку принаймні одна п’єса Шекспіра включена у програму. Лише одного разу це правило було порушено через суперечку Паппа і міста Нью-Йорк щодо фінансування його вистав, оскільки вони в першу чергу залежали від пожертв меценатів.

Від початку заснування Delacorte Theatre у ньому грало багато відомих акторів - Меріл Стріп, Морган Фрімен, Аль Пачіно та інші. Театр дуже популярний як серед мешканців міста, так і серед туристів - щороку його відвідує близько 80 тисяч людей.

У цьогорічну програму включені п’єси «Багато шуму з нічого» та «Король Лір». Два безкоштовних квитки в одні руки розповсюджуються у день вистави, починаючи з опівдня у порядку живої черги. З 2009 року певну кількість квитків почали розповсюджувати через систему онлайн-лотереї - у першій половині дня бажаючі отримати квитки подають електронну заявку. О 12 дня вібдувається розіграш - і всі, кому пощастило, мають забрати квитки до 7 вечора. Оскільки після 7 вечора всі нереалізовані квитки потрапляють у каси театру.

Мені пощастило виграти їх на початку сезону. Можливо, тому, що не так багато людей брало участь. Правда, я ледь їх не втратив, оскільки затримався на роботі - мені довелось бігти до кас через Центральний парк, в останню мить я встиг перебігти дорогу, яку перекривали через забіг, але я таки встиг на останній хвилині добігти до каси.

Шкода, що всередині було заборонено фотографувати, тому на жаль не буде моїх власних фотографій. Загалом вистава сподобалась, враховуючи, що я зрозумів лише відсотків 30. Гра акторів була чудова (було б дивно, якби було інакше).

У липні хочу спробувати виграти квитки на п’єсу “Король Лір”.


Як бачите, у Нью-Йорку відбувається багато чого цікавого і за це не завжди треба платити гроші. І якщо раптом ви завітаєте у місто великого яблука влітку, можете спробувати виграти квитки на одну з вистав.

comments powered by Disqus