NYC MARATHON

Нью-йоркський марафон - 2013

Останнім часом зовсім не встигаю писати до блогу. Тому я інколи кооперуюсь зі своєю дружиною - вона пише текст, а я роблю фотографії. Так сталося і цього разу. Тому надалі йде розповідь моєї дружини про Нью-Йоркський марафон


The New York City Marathon є одним з найвідоміших у світі марафонів. Він проводиться у першу неділю листопада щороку, починаючи з 1970 р., виключенням був лише минулий 2012 рік, коли проведення марафону було скасовано через жахливі наслідки буревію Сенді. Останні роки організація марафону спонсорується фінансовою групою ING (проте вже наступного року вступить в силу восьмирічний контракт на спонсорство з компанією Tata Consultancy Services і назва марафону буде TCS New York City Marathon).

У перші роки проведення забігу учасники (а в 1970 році їх було всього 127) долали марафонську дистанцію, бігаючи кола Центральним Парком. Зараз дистанція проходить всіма районами міста.

Стартують учасники у Статен-Айленді і, подолавши міст Верразано (цей міст не має пішохідної частини і для проведення марафону він повністю перекривається для автомобілів), потрапляють у Бруклін, де проходять приблизно 18 км марафонського маршруту. Саме на половині дистанції (21.1 км) марафонці долають міст Пуласкі і продовжують свій шлях у Квінсі. Наступним мостом на шляху є міст Квінсборо, що вважається однією з найважчих ділянок забігу, оскільки вже доволі втомленим бігунам доводиться подолати серйозний підйом. Буквально на півтора кілометри забігають марафонці у Бронкс і повертаються на Манхеттен, де фінішують у Центральному Парку.

Бажаючих взяти участь у марафоні так багато, що доводиться проводити лотерею серед тих, хто виявив бажання спробувати свої сили у марафонському бігу.

Неодноразово у Нью-Йоркському марафоні брав участь один за найвідоміших сучасних письменників Японії Харукі Муракамі. І саме у Нью-Йоркському він показав свій найкращий результат. Про сам марафон, підготовку до нього та про біг взагалі можна прочитати у його книзі “What I Talk About When I Talk About Running”. На марафонському забігу в Нью-Йорку у різні роки пробували свої сили такі відомі люди як Едвард Нортон, Кеті Холмс, Аланіс Морісет, Ленс Армстронг, Крісті Терлінгтон, Памела Андерсон та навіть Король Нідерландів Віллем-Олександр.

У Брукліні шлях марфонців проліг зовсім недалеко від нашого будинку, тому ми не могли пропустити можливість подивитись на відомий забіг та привітати учасників. Це дійство викликає насамперед захоплення. Неймовірна швидкість та точені м’язи професійних спортсменів, сила та хоробрість літніх бігунів (один дідусь 78-ми років з Ліхтештейну подолав марафон за 4 години 16 хвилин, мені для такого результату ще тренуватись неабияк довелося б), воля та незламність спортсменів з обмеженими можливостями (їм всі аплодували), щирість та привітність всіх бігунів запам’ятаються надовго.

Пробігаючи, учасники інколи підбігали, щоб дати п’ять. Особливо часто підбігали до дітей

Загалом було враження, що дехто брав участь, щоб вдягнути цікавий костюм. Наприклад, супермена

Костюм статуї свободи був не менш популярний, ніж супермена

Далі ще трохи цікавих образів

У цієї літньої жінки на кофті було написано, що вона пробігла вже 13 марафонів і не збирається спинятись

Бігуни-бородані

Дехто хотів підкреслити, з якої країни він прилетів. На жаль, ми так і не побачили прапора або символіки України

Сім’ї приходили підтримувати своїх рідних

«Присвячується пам’яті мого брата - Жені Дока»

Thank you

Не дивуйтесь, чому тут так брудно

Адже перед цим бігуни могли взяти стакан з водою, який вони одразу ж кидали під ноги

Трохи далі вже стояли туалети, в які, як це не дивно, утворилась черга з бігунів

А це позначка 5K - перші 5 км подолано

Оголошення про те, що через марафон тут не зупинятиметься автобус

Ще одна деталь, про котру ніколи й не думала. Часто марафонці стартують доволі тепло вдягнені і роздягаються потрохи по мірі як розігріву тіла, так і підняття температури повітря. Зрозуміло, що нести все, що зняли, в руках зовсім незручно. Тому весь знятий одяг вони просто кидають, а деякі люди то все підбирають - вибирають що краще, розглядають оцінюючи, підбирають рукавички парами, збирають це все у великі кульки. Що вони потім з тим одягом роблять? Носять? Продають?

Бігуни побігли у бік Квінса, прибиральні машини почали одразу працювати

Саме в цьому напрямку бігли марафонці

І в якості бонусу - чудове time-lapse відео

comments powered by Disqus