LIFE IN NEW YORK

Вартість життя у Нью-Йорку

Нещодавно цей пост я розмістив на DOU, а тепер продублюю у себе в блозі.

Оскільки багатьом цікава вартість життя за кордоном, то наведу цифри по Нью-Йорку.

Майже з самого початку нашого життя тут ми почали нотувати всі витрати. Частково це було зроблено для того, щоб моніторити картки на рахунок зайвих транзакцій, частково для того, щоб розуміти, скільки нам потрібно в середньому грошей на життя.

Не дивлячись на те, що тут можна було б скористатись онлайн-сервісом Mint.com, який сам рахує витрати по рахунку і групує їх за категоріями, я для себе обрав програму iBank. Вона також дозволяє імпортувати транзакції з карткового рахунку, але я вирішив робити все вручну - таким чином я зможу враховувати витрати готівкою, або заносити в нову категорію (наприклад, подарунки).

Отже, беремо до розрахунку річну зарплату, як це прийнято у США. Її ділять на кількість виплат протягом року. Приміром, в моїй компанії платять двічі на місяць. Нехай це буде суто довільне число $60,000. В місяць виходить сума $5000 до податків. На роботі кожен працівник має заповнити форму W-4 (Employee’s Withholding Allowance Certificate), де він вказує інформацію (сімейний стан, наявність дітей тощо), на основі якої потім вираховуються податки. Ви можете при бажанні платити більше, щоб в кінці року отримати повернення, або навпаки не доплачувати, але в кінці року доведеться доплатити. Якщо сума боргу перевищує $1000, то доведеться до того ж заплатити штраф.

Отже, двічі на місяць у чеку буде фігурувати сума $2500, з якої можуть бути вираховані наступні витрати:

  • федеральний податок
  • податок штату
  • витрати на транспорт (проїзний на метро, пальне тощо)
  • medicare (страхування здоров’я по старості)
  • медичне страхування, згідно обраного плану (необов’язкове, але в США без страховки краще не жити)
  • стоматологічне страхування
  • страхування зору

Мені також доводиться платити податок міста Нью-Йорк.

В моєму випадку (одружений + одна дитина) податки за 2012 рік + витрати на проїзд та страхування склали близько 23%.

Гаразд, нехай в місяць на руки виходить сума $3850. Насправді ця сума залежатиме від багатьох факторів - чи ви одружені, чи є у вас діти, чи сплачуєте ви іпотеку тощо.

З цих грошей обов’язкові платежі - оренда квартири, комунальні послуги, продукти харчування або ресторани.

Вартість оренди залежить лише від ваших можливостей. Скажімо так, непогану односпальну квартиру у Брукліні можна орендувати за $1400 (Bay Ridge). На Манхеттені - за $1600 (Hudson Heights). Це будуть старі будинки. Можливо, квартира буде після ремонту. Але я навів цифри по недорогим районам. Чим ближче до Даунтауна, тим площа квартири менша, а вартість більша. Варто додати, що я навів приклади районів, котрі сам знаю, де сам шукав житло. Можно знайти і дешевше, проте в гіршому місці.

Продукти харчування

Тут також все відносно. Про нашу сім’ю можу сказати, що в середньому у нас виходило $600 на місяць. Вечеряємо ми переважно вдома. Витрати на ресторани у нас були до $200 на місяць. Але мушу зазначити, що і на каву + десерт може також витрачатись близько $200.

Комунальні послуги

Зазвичай по Нью-Йорку ця сума може сягати $50-80 для односпальної квартири. Сюди входить електрика та газ. Опалення зазвичай включено. Оскільки я жив в кондомініумі, де все було зроблено автономно, то і платив відповідно - за електрику, за газ, за гарячу воду (в квартирі є окремий бойлер) та опалення. У мене в середньому виходить $130. Влітку через використання кондиціонера ця сума сягала близько $200, а взимку через опалення стрибала до $250-300. Цей момент треба враховувати при оренді квартири.

Інтернет

Інтернет тут не дуже дешевий, порівняно з Україною, і швидкість залишає бажати кращого. 15 мегабіт кабельного Інтернету (аналог Волі-Кабель) коштує $40. Аналогічна швидкість оптоволоконного інтернету (Verizon FiOS) вже коштуватиме $70.

Мобільний зв’язок

Unlimited-пакет (необмежені SMS, розмови та Інтернет) можна купити за $50 на місяць (T-Mobile). Контрактний iPhone вийде дорожче - з $60 починається найдешевший пакет.

Діти

Для сім’ї з маленькою дитиною додатковими витратами може стати дитячий садочок, вартість якого в середньому коливається в межах $500 (Бруклін) - $2000 (Манхеттен). В нашому районі місяць садочку (з 9 до 18, харчування дитини включено) коштує близько $1000. За візою H1B дружина не має права працювати, тому це вам вирішувати, чи віддавати дитину у садок. Після 2 місяців перебування у Нью-Йорку ми вирішили таки віддати на 3 дні на тиждень. Це, як мінімум, спілкування для дитини. Також там вона потрохи вчить англійську мову.

Одяг

Ходять міфи про те, який дешевий одяг у США. Частково це правда. Так, на розпродажі можна купити дуже дешево. Але хороший одяг і коштує дорожче. Звісно, це у будь-якому разі набагато дешевше, ніж купувати його в Україні.

Податок з продажу

Це один з моментів, який часто не враховують. В Нью-Йорку є Sales Tax, який складає 8.875%. Але він не розповсюджується на продукти харчування. Це ще один аргумент до того, щоб готувати вдома. Харчування ж у ресторанах або готова їжа вже оподатковуються.

Також немає податку на одяг та взуття, які дешевше за $110. Тому, частіше за все, податок вам не доведеться платити. До того ж завжди можна поїхати у сусідній штат Нью-Джерсі, де багато торговельних молів і де немає податку на одяг. Є купа варіантів як уникнути податку - наприклад, купувати в Інтернеті. Якщо у компанії, яка продає, немає представництва або складу у Нью-Йорку, то вона не має права стягувати цей податок.

Деякі середні цифри, які можуть бути цікаві

  • чоловіча стрижка коштує від $20 і вище. Також тут є нормою залишати чайові перукарю
  • 15% - мінімальна сума чайових у ресторанах. Її зручно рахувати. Просто помножте в рахунку поле Sales Tax на 2 - приблизно це і буде 15%.
  • $3.5 - галон молока (близько 4 літрів)
  • $3 - кілограм яблук з фермерського ринку
  • $7 і вище за обід (великий салат або сендвіч)
  • $300 - пломба у нескладному випадку
  • $59.50 - таксі від аеропорту JFK до Манхеттена ($52 - єдина ставка, $7.50 - платний в’їзд через міст)
  • $2.5 - одну подорож у метро/автобусі
  • $4 - кава-латте середнього розміру
  • $1 - фільтрована кава в кіоску біля метро
  • $1 - шматок звичайної піци
  • $3-7 - пиво у барі/пабі
  • $12.50 - квиток у кіно
  • $10 - абонемент на місяць у наш місцевий фітнес-клуб
  • $3 - смажені горішки з карамеллю у Центральному парку.

За рік я заплатив близько $7000 за медичне страхування, а також близько $1000 на ліки, відвідування лікарів, стоматологію тощо (це сума на сім’ю з 3 людей). Цього року планую трохи зекономити - на роботі відкрив Flexible Spending Account (FSA), який дозволяє протягом року перераховувати з зарплатні певну суму до податків. Ці гроші можна витрачати виключно на медицину. Недоліком є те, що сума, яка залишиться в кінці року згорить. Але якщо ви плануєте, наприклад, операцію, то це дозволить зекономити близько 30%.

Найдивніше для нас було те, що за рік ми майже $1000 витратили на концерти

Їхати чи не їхати до США, вирішуйте самі. Загалом, в Україні IT-фахівцю зараз живеться доволі непогано. Якщо є власна квартира, то переїзд до іншої країни може бути пов’язаний з певною втратою комфорту. Все це, звісно, дуже індивідуально, тому і немає загального патерну.

Якщо є якісь питання, то можете задавати у коментарях.

Також читайте про плюси та мінуси життя у нью-йорку

comments powered by Disqus