LIFE IN NEW YORK

Пошук квартири у Нью-Йорку

Трохи розкажу про пошуки нової квартири і чим це все закінчилось

Базуючись на досвіді моїх колег, ми почали пошуки за місяць до закінчення оренди. Раніше не було сенсу - бо часто треба підписувати угоду одразу на місці і ніхто не буде чекати місяць, доки ви переїдете.

Основними джерелами пошуку для нас були Craigslist, StreetEasy та PadMapper.

Звісно, є купа інших сайтів, на яких можна було знаходити квартири - сайти агентств нерухомості, сайти менеджментів будинків (де можна орендувати без комісії брокеру) тощо

Спочатку ми планували шукати в районі Bay Ridge (Бруклін), де живе більшість моїх українських співробітників. Район там доволі непоганий. Є чудова набережна, де можна гуляти/бігати/їздити на велосипеді. З неї відкривається чудовий вигляд на міст Верразано. У нас була можливість зняти там квартиру з двома спальнями - дівчина виїжджала звідти в середині грудня. При цьому не треба було б платити комісію брокеру. Моїй дружині квартира сподобалася - “Я б там жила”. Але я після перегляду запропонував шукати щось інше. Як виявилося, в цьому будинку вже жило двійко моїх співробітників - і там були деякі проблеми менеджменту з суперінтендантом (“завгосп” на наш манер). В результаті, будинок не дуже охайно виглядав, ремонти в квартирах робилися повільно - моєму співробітнику півроку не могли зробити стелю після того, як вона потекла після дощу.

Ми продовжили пошуки. Але, чесно кажучи, грудень не найкращий місяць для пошуку квартир - мертвий сезон. Деякі брокери беруть відпустку на цілий місяць. Ще й після урагану Сенді квартири розходилися швидше. Деяких власників уряд примушував здавати квартири тим, хто постраждав від урагану. Також однією з проблем, яка у нас виникла, була наявність у нас собаки. Це вже можна відкидати більше 50% усіх квартир на ринку. Причому, якщо бачиш хорошу квартиру, то ймовірність 80%, що вона “No Pets” або “Cats Only”.

Через деякий час ми розширили пошуки - вирішили пошукати в Upper West/Upper East у Манхеттені. Чомусь наївно подумали, що якщо збільшимо бюджет, то зможемо легко знайти там квартиру. Але ми помилялися. Це були або маленькі, або старі квартири. Інколи було враження, що брали квартиру студіо, ставили стінку - отримували на виході 2 маленьких кімнати і називали це 1 bedroom apartment. Або квартира хороша, але темніша за ту, в якій ми зараз живемо. Часто здавали квартири “as-is” - без ремонту, з пошарпаними стінами, не дуже приємно ванною, але у чудовому місці. Тобто, якщо ви бачите порівняно недорогу квартиру для цього району - не варто сподіватися на диво, у шафі обов’язково буде прихований чийсь скелет.

Також ми стикалися з постійною непрофесійністю/непорядністю брокерів. Стандартна ситуація - дзвониш питати про квартиру і отримуєш відповідь - “Знаєте, її лише зняли. Але я можу вам показати купу інших”. Інколи про це дізнаєшся за 5 хвилин до показу квартири. Одного разу я більше години їхав до Bay Ridge і 50 хвилин чекав, доки мав прийти поточний мешканець квартири, щоб відчинити двері. Він так і не з’явився. Брокер вибачився, але нічого вдіяти не міг. Після цього було півтори години на метро додому.

Ще страшенно дратувала ситуація, що знайти хорошу квартиру без комісії в принципі дуже важко. Зазвичай вартість таких квартир вже настільки висока, що інколи це коштує те ж саме, що знайти схожу квартиру за меншу ціну, але з комісією брокеру. Якось моя дружина показала брокеру наші закладинки по квартирам і він її запитав - “Навіщо я вам? Ви ж робите мою роботу”. І це правда. Часто у людей немає часу - вони кажуть брокеру “хочу квартиру, такий розмір, такий бюджет” і він займається усією брудною роботою. Ми мали час і мали можливість шукати, але реально це не дуже допомагало.

Якось дружині показали чудову квартиру на East 95 вулиці (http://goo.gl/maps/UcSY1) - багатоповерхівка з басейном та фітнес-центром, з яких відкривався вигляд на місто. Ціна оренди була вища за наш бюджет і при цьому ми мали б заплатити брокеру комісію у розмірі місячної оренди. Але, якби ми самі знайшли цей будинок, то ми б не платили брокеру нічого. Такі от особливості ринку. Щоб себе убезпечити від того, що ви орендуєте за його спиною, брокер дає вам підписати з ним угоду, де вказується, яку квартиру він вам показує і яка комісія.

Ще була дуже неприємна історія, коли брокер хотіла нам здати квартиру, комісію за яку платив власник, взявши з нас ще одну. Звучало це так - “Ви знаєте, цю квартиру зняли. Але в цьому будинку є ще одна квартира за таку ж ціну, але з комісією”. Це при тому, що до того моя дружина вийшла напряму на менеджмент і знала, що в будинку є лише одна квартира.

Ще один брокер не могла відчинити двері у двох квартир з трьох, що вона показувала. Epic Fail. Це при тому, що згаяла, як наш, так і свій час…

Але Олі трапився і професійний брокер - Мегі, яка приходила на зустріч завжди підготовлена. Мала з собою список квартир, додатковий матеріал. Планувала маршрут так, щоб максимально ефективно все обійти.

Також треба бути готовим до того, що комісія буде складати не 1 місяць, а 15% від річної оренди, що складає майже 2!!! місяці. Звідки ця сума? Нарешті я знаю відповідь. Інколи у квартири є ексклюзивний брокер, але це не забороняє іншим брокерам рекламувати цю квартиру на своїх сайтах. Якщо він приведе клієнта, то ці 15% діляться на двох. Якщо ексклюзивний брокер знайде сам, то він може взяти 15% собі. Або може погодитися на знижку - взяти лише 1 місяць.

Доречі, про знижку. Якби ми знали про це одразу, коли лише приїхали до Нью-Йорка. Як виявилося, можна і треба торгуватися. Особливо, коли ринок не дуже активний.

Насправді, ми побачили квартиру в чудовому місці - 50 East 81st street (http://goo.gl/maps/V3CNU), лише півтора блоки від Central Park, навпроти однієї з найкращих шкіл у Нью-Йорку - P.S. 6 Lillie D Blake School. Але, як виявилося, по-перше, в будинку не можна було тримати тварин (хоча в оголошенні було написано pet friendly), а по-друге, спальня виявилося такою маленькою, що туди б не встало наше ліжко.

Черговою потенційною орендою для нас стала квартира у нашому районі - в кооперативі Castle Village - 5 будинків, що розташовані біля Гудзона. З вікна гостинної було видно Гудзон (загалом, усі будівлі під таким кутом, що з кожної квартири можна побачити річку). Але особливістю кооперативів є те, що треба проходити тривалу процедуру - вас має затвердити рада кооперативу. Це могло зайняти більше місяця - ми просто побоялися ризикувати.

Треба зазначити, що наш власник будинку в той самий час писав нам листи і пропонував знімати квартиру помісячно. За місяць їм вдалося показати квартиру лише 3 рази - це не дуже багато. При цьому ціну вони поставили на $15 нижче, ніж вони підняли нам. Це нас, якщо чесно, трохи здивувало. Також здивував той факт, що вони не запропонували нам меншу оренду, щоб ми залишилися. Адже, щоб здати їм квартиру, треба заплатити брокеру 1 місяць (наша квартира здається без комісії брокеру - її платить власник), зробити ремонт + врахувати час простою.

В результаті, на середину грудня у нас залишилося 3 варіанти - 2 спальні у Bay Ridge, кооператив у нас в районі та наша квартира з можливістю платити помісячно. Ми все обдумали і вирішили скористатися порадою нашої знайомої - запропонувати нашому власнику скинути ціну. Ми просто фізично та морально втомилися щось шукати. Оля дуже хотіла зустріти свята з ялинкою. Тому ми написали листа, де запропонували і нам, і ним позбутися мертвого сезону та підписати оренду на 10 або 14 місяців та скинути ціну. Ввечері ми отримали відповідь, що вони готові опустити нам оренду на $190 та підписати угоду на півроку до липня місяця (а літо, між іншим, доволі активний час для оренди). Насправді, це було вигідно нам обом. Тому ми погодилися. До того ж, за те, що ми завжди вчасно платили оренду, останній місяць нам взяли з нашої двомісячної застави (security deposit).

Отже, через 5 місяців знову почнемо пошуки квартири :)

Ви можете прочитати, про те, як ми шукали квартиру у нью-йорку перший раз

comments powered by Disqus