LIFE IN NEW YORK

The High Line Park

Є місця, через які любиш Нью-Йорк ще більше. Чомусь до того, як я потрапив сюди, я нічого не знав про це місце. Навіть у путівнику DK Eyewitness по Нью-Йорку нічого не було про це написано.

Отже, мова йдеться про The High Line Park. Одне з тих місць, які вражають своєю оригінальністю та еклектикою.

Наше знайомство було випадковим. Блукаючи в обідній час по West Village, я випадково натрапив на сходи, які вели на якусь платформу. Заради цікавості я піднявся туди. Згодом я зрозумів, що це парк. Я довго йшов вздовж нього. Аж раптом зрозумів, що він не закінчується і поквапився назад на роботу. А на майбутнє вирішив сюди ще повернутися…

Історична довідка:

The High Line Park - парк, побудований на місці колишньої вантажної залізничній колії, яка проходила на висоті 10 метрів над дорогою.

У 1847 році колія проходила прямо по дорозі. Але через велику кількість смертельних випадків, вирішили підняти лінію над дорогою. У 1934 році по The High Line пішли перші вантажні потяги. Це було доволі зручно - бо тепер вагони заходили для розвантаження прямо на територію заводів та фабрик і не створювали перешкод на дорозі. Але в 50-х роках попит на залізничні перевезення почав падати, уступаючи дорогу вантажівкам. В 60-х роках зруйнували південну частину дороги і у 1980 році останній потяг пройшов по The High Line, доставивши 3 вагони замороженої індички.

Після цього ця залізнична лінія була закинута, дозволяючи бур’янам захоплювати територію. У 80-х власники землі під High Line лобіювали його знищення, але місцеві активісти оскаржили це рішення в суді і не дали цьому статись. Загалом хочу сказати, що в Нью-Йорку багато чого вирішує громада.

У 1999 році місцевими резидентами була утворена неприбуткова організація Friends of the High Line. Вони ініціювали створення парку на місці цієї залізниці і у 2004 році вони отримали інвестиції у розмірі $50 000 000 на його створення.

У 2009 році відкрилася південна частина парку - від вулиці Gansevoort до 20-ї вулиці. У 2011 році відкрили другу секцію - від 20-ї до 30-ї вулиці.

Зараз це доволі популярне місце серед туристів. Якщо чесно, то вдень там просто неможливо ходити - суцільний потік людей.

Для того, щоб спокійно пофотографувати, я не лягав спати і рано-раненько поїхав на 30 вулицю. Початок High Line знаходиться кілька блоків від станції метро 34th Street.

Початок High Line

Схема парку з позначеннями, де знаходяться ліфти та сходи

У ліфті можна послухати аудіо-інсталяцію

Ура! Я нагорі - і можу починати прогулянку

Не дивлячись на ранковий час, люди вже також гуляли парком

Спорт, без якого не можна уявити Нью-Йорк - jogging

Оскільки будинки проходять прямо над парком, то один з резидентів-митців цього району вирішив зробити міні-інсталяцію - вставив зображення людей у вікна. Хоча, спочатку можна подумати - що це мешканці будинків підглядають за вами

На перший погляд звичайни будинок. Аж раптом у вікні бачиш машину і розумієш, що це паркінг

Ще одна інсталяція - High Line Zoo

Тут все зроблено для людей - купа лавочок, щоб зручно було сидіти, читати книгу та спостерігати за містом

Обабіч висаджено купу рослин - весною та влітку парк дійсно дуже зелений. Але просять берегти рослини і не виходити за межі дорожіки :)

Після побудови парку ціни на нерухомість зросли і поряд виросли нові будівлі - з чудернацьким дизайном та вікнами до підлоги

Деякі лавочки мають дуже цікаву форму. Але, якщо чесно, багато разів бився об них ногами

Цікава пара. Чоловік підійшов до мене і сказав, що він колись давно тут жив і чи я не знаю, де тут поряд знаходиться вегетаріанський ресторан. На жаль, не зміг їм допомогти

В парку періодично проводять різні інсталяції

Дизайнерська шпаківня

Для краси рейки так і залишили

Вранці працівки High Line прибирали сміття

… та витирали поручні

Це ранок - ще небагато людей

А це те, що відбувається вдень

На цьому місці часто можна побачити цікаву або смішну рекламу

Ready, steady… go!

На дерев’яних лежаках зручно лежати

Знайомтеся - це Карсон японського автора Tomoaki Suzuki

Він є частиною групової експозиції «Ліліпут»

Також експонат цієї експозиції - «Old Singer with Blossoms»

Лавочки та громадські столи зі стільцями - в обід люди можуть вільно приходити сюди і їсти на свіжому повітрі

Ось ми і дійшли до південної частини парку

Так воно виглядає з вулиці

Офісна будівля, в якій знаходиться офіс Vimeo

Багаторівнева парковка на фоні парку

А так виглядав парк взимку

Тоді тут була така реклама

Без зелені парк не такий веселий


Отже, якщо раптом опинитесь у Нью-Йорку, не забудьте, що, окрім Central Park та Times Square, є чудовий The High Line Park.

Обов’язково завітайте на офіційний сайт - http://www.thehighline.org та перегляньте галерею.

Як тебе не любити, Нью-Йорке мій?

comments powered by Disqus