TRIP

Подорожі на вихідні: Філадельфія

У США не так багато офіційних федеральних свят, тому під час кожного з них мешканці мегаполісів та містечок намагаються кудись поїхати. Не виключення і День Пам’яті (Memorial Day), яке відзначають в останній понеділок травня. У зв’язку з цим хочеться розпочати рубрику “Подорожі на вихідні з Нью-Йорка”. Одним з наших улюблених напрямків є місто Філадельфія у штаті Пенсильванія. Перевагою цієї подорожі є відносна близькість Філі (як часто називають це місто американці) від Нью-Йорка — лише 100 миль (приблизно 160 кілометрів).

Варіанти дістатись до Філадельфії:

Автобус

Cередня тривалість подорожі — 2 години, приблизна вартість — $20

Дістатись до Філадельфії з Нью-Йорка автобусом можна скориставшись послугами кількох компаній. Ми зазвичай їздили автобусами Greyhound - вони відправляються на Манхеттені з 42 вулиці, зручно приїжджають практично у центр Філадельфії; розклад має близько 20 рейсів на день; подорож в один бік коштує в середньому від $10; автобуси обладнані туалетом, розетками біля кожного сидіння та безкоштовним Wi-Fi (хоча інколи щось з вище наведеного не працює). Якщо ви часто подорожуєте автобусом, то радимо підписатись на програму лояльності від Greyhound, що називається RoadRewards, в рамках якої можна отримати різноманітні знижки. Майте також на увазі, що купувати квитки онлайн дешевше ніж у касах. Інші компанії, що пропонують автобусне сполучення між Нью-Йорком та Філадельфією - Megabus (ця компанія оперує двоповерховими автобусами і за додаткову плату у них можна зарезервувати місця з панорамним оглядом - перший ряд на другому поверсі), BoltBus (мають не так багато рейсів на день, але кілька станцій у Нью-Йорку), Peter Pan (мають ті самі ціни і локації що й Greyhound, часто ці компанії виконують спільні рейси), GotoBus (сайт на якому можна придбати квитки кількох компаній-перевізників, переважно китайських).

Поїзд

Середня тривалість подорожі — півтори години, приблизна вартість — $90

Подорож до Філадельфії поїздом цілком можлива, проте, на нашу думку, не зовсім виправдана. Коштуватиме це дорожче, час також навряд чи економиться та й пейзажі за вікном не вирізняються особливою красою. Поїздка до Філадельфії на американській залізничній компанії Amtrak коштуватиме від $45 в один бік. Дещо дешевше буде скористатись послугами локальних поїздів міжміського сполучення (Septa та NJ Transit), проте доведеться робити пересадку у Трентоні.

Автомобіль

Середня тривалість подорожі — 2 години, приблизна вартість — $45

Доїхати до Філадельфії на машині - легко та швидко, а вартість залежатиме, звичайно, від обраного вами маршруту і вартості платних доріг на цьому маршруті. Втім перед усіма подорожуючими машиною постає питання паркінгу. У центрі Філадельфії можна запаркувати машину просто на вулиці чи у спеціальних гаражах-парковках. На цьому сайті дуже зручно показано не лише розташування гаражів, але й ціни за паркування у них. Паркінг на вулиці у центральній частині міста, звичайно, платний і коштує $2.50 на годину. Оплатити паркування можна монетами в паркоматах чи скориставшись спеціальною програмою MeterUp, що дозволяє здійснити оплату на сайті, через мобільний додаток або по телефону. Така опція особливо зручна якщо вам треба подовжити термін парковки, а бігти до машини немає часу. Безкоштовно запаркувати машину на вулиці в центрі міста можна по неділях. На деяких центральних вулицях паркінг безкоштовний також у певний час по середах та перших п’ятницях місяця, докладніше про це можна прочитати на офіційному сайті департаменту парковки міста.

З досвіду можемо сказати, що автобус — найдешевший варіант. Але автомобіль дає вам повну свободу пересування та незалежність від розкладів та квитків.


Філадельфія займає п’яту сходинку серед найбільших міст США і має досить славетну історію — саме тут підписали Декларацію незалежності США та створили першу конституцію. Як і будь-яке типове велике місто, в даунтауні знаходяться хмарочоси і зовсім поряд є історичнй район з красивими та старими будинками. Також місто славиться своїми муралами.

Отже, місця, котрі, на нашу думку, варто відвідати у Філадельфії:

Скульптура “Love”

На площі Кеннеді (JFK Plaza) знаходиться відома скульптура “Love”, котра вперше була створена в 1970 році на основі поп-арт шедевру американського художника Роберта Індіана (зараз на площі Кеннеді відбуваються ремонтні роботи, тому скульптуру перемістили через дорогу, до парку Ділворс). Будьте готові стояти у черзі, щоб мати змогу сфотографуватись біля цієї скульптури.

Парк настільних ігор

Парк настільних ігор - це арт-інсталяція під назвою “Твій хід” митців Даніеля Мартінеса, Рене Петропуліса і Роджера Уайта. Ця інсталяція являє собою гігантські фігурки з різних настільних ігор - Монополії, доміно, шахів, лото та інших.

Філадельфійська ратуша

Філадельфійська ратуша - найбільша муніципальна будівля в США, а з 1894 по 1908 рік вона була ще й найвищою будівлею в світі. На самій верхівці цієї споруди знаходиться статуя засновника міста Вільяма Пенна, з котрою пов’язана цікава легенда про прокляття Біла Пенна. В 1987 році в Філадельфії побудували хмарочос One Liberty Place, котрий став першою будівлею в місті вищою за ратушу з монументом засновника. Дух Біла Пенна дуже образився на це і наклав на місто прокляття - з того самого року жодна професійна спортивна команда міста не могла отримати перемогу в турнірі, в котрому брала участь. Це прокляття тривало аж до жовтня 2008 року, коли команда міста з бейсболу виграла світовий турнір. Сталось це через рік після того, як на дах найвищої будівлі міста, Comcast Center, поставили копію монумента Біла Пенна. Збіг? Не думаємо :)

Проте ратуша відома не лише цим. На самій верхівці ратуші, під монументом Біла, знаходиться оглядовий майданчик, з якого відкриваються просто чудові панорами на місто. Цей оглядовий майданчик дуже малий, тому підійматись на нього можуть лише 4-6 людей кожні 15 хвилин. Саме тому, якщо ви хочете побачити місто з ратуші, потурбуйтесь про це завчасно - квитки на оглядовий майданчик з зазначеним точним часом візиту можна купити в туриcтичному центрі ратуші. Але враховуйте те, що оскільки це муніципальна будівля, то відчинена вона лише у будні дні.

Як видно, ратуша і справді дуже висока

Прищіпка, пензлик та розбитий літак

Через дорогу від ратуші можна побачити досить цікаву скульптуру авторства Claes Oldenburg — 15-метрову прищіпку, яку встановили аж у 1976 році.

А біля Пенсильванської академії образотворчих мистецтв можна побачити величезний пензлик того ж скульптора.

І зовсім поруч із пензликом розташований повнорозмірний літак Grumman S2F. Автор скульптури Jordan Griska купив корпус літака на Ebay, відновив і потім “зламав” його для того, щоб втілити свій задум.

Індепенденс-хол

Індепенденс-хол — будівля, відома як місце, в якому обговорювали, погоджували і врешті підписали Декларацію незалежності та Конституцію США. Вхід до неї абсолютно безкоштовний. Але радимо завчасно забронювати квитки.

Benjamin Franklin Parkway

Вздовж Benjamin Franklin Parkway можна побачити прапори країн світу, представники яких населяють Філадельфію.

Мозаїка

Філадельфія відома своїми інсталяціями з мозаїки, яких чимало можна зустріти по місту. Найбільша інсталяція називається Philadelphia’s Magic Gardens — https://www.phillymagicgardens.org/visitor-information/.

Мурали

Але найбільше Філі відома своїми муралами. Для тих, кому подобається такий вид вуличного мистецтва, є навіть мапа для пішого туру — http://www.muralarts.org/sites/default/files/mural-mile-map.pdf

Старе місто

Старе місто (Old City) - історичний район в центрі Філадельфії зі старими та гарними будинками. Місцями на вулицях і досі лежить бруківка. Цей район нам дуже нагадує Вест-Віллідж у Нью-Йорку. В таких місцях подобається просто блукати вулицями та розглядати будинки.

Чайнатаун

Якщо ви поїдете автобусом Greyhound, то він вас висадить прямо у Чайнатауні. Ми любимо відвідувати такі місця — вони наче живуть своїм окремим життям.

Міст Бенджаміна Франкліна

Міст Бенджаміна Франкліна з’єднує Філадельфію і Камден. Варто його перейти — і ви опинитесь у штаті Нью-Джерсі.

Звідси можна зняти вид на нічне місто

Мешканці Філадельфії

Lucky


Також хочеться поділитись деякими закладами, що нам особливо сподобались.

Cafe Olé (147 N 3rd St, Philadelphia, PA 19106)

Це кафе розташоване практично в центрі старого міста, недалеко від Market street, на 3-ій вулиці. Тут чудова кава, смачні сніданки, є випічка та сендвічі. Кухня працює лише до третьої години. В меню є страви ізраїльської кухні, наприклад, шакшука та традиційний ізраїльський сніданок. В хорошу погоду столики стоятимуть просто на вулиці біля кафе. Ще один плюс - каву тут наливають у дуже гарні горнятка.

Happily Ever After (230 Market St, Philadelphia, PA 19106)

Кав’ярня Happily Ever After пропонує не лише хорошу (і велику :) каву, смачну випічку, різноманітні перекуски, але й морозиво та заморожений йогурт. Проте головне тут, здається інтер’єр: зручні лавки з подушками, сидіння у вигляді кнопок клавіатури, численні плакати старих і не дуже фільмів та мультиків (Тоторо!), прозорий стіл тумба, всередині якого зібрано будинок Сімпсонів з Lego, робот R2D2 та Йодо із Зоряних війн та багато чого іншого.


І наостанок…

Патерни Філадельфії

Хмарочоси Філадельфії

Вулиці Філадельфії

comments powered by Disqus