TRIP

Канали Амстердама

Зазвичай я не дуже люблю тури містом на автобусах чи катерах – мені більше до вподоби досліджувати місто пішки. Але інколи, з огляду на брак часу, це досить непоганий та швидкий спосіб побачити місто. Оскільки ми були в Амстердамі лише на вихідних, то вирішили взяти тур по каналах Амстердама.

Амстердам не дарма називають «Північною Венецією», адже протяжність його каналів сягає більше 100 кілометрів. Основні з них, вони йдуть концентричними колами, були вириті ще під час Голландського Золотого віку.

Квитки на тур ми купили біля Центрального вокзалу і неподалік був сам катер. Погода в той день і радувала і засмучувала одночасно - синє небо затягували сірі хмари і навпаки.

Графіті

Вид на вокзал та плавучий ресторан Sea Palace

Плавучі будинки (Houseboats)

Найбільше мені, мабуть, було цікаво спостерігати за плавучими будинками вздовж каналів (англійською їх називають houseboats). Як правило, вони не моторизовані й пришвартовані до певного місця.

Вирізняють 2 основних види таких будинків:

  • будинок побудований на плавучому понтоні з бетону, або як його ще називають «плавучий ковчег»
  • старий металевий човен або баржа, яку перетворили на плавучий будинок. Деякі з них все ще здатні плавати

Приклад ковчега

Приклад човна

Звісно, практичніше жити на «ковчезі», але міська рада Амстердама віддає перевагу старим човнам в центрі міста через їх історичний шарм. Деяким з цих старих суден більше ста років.

Колись ці човни використовувались для перевезення товарів, а власник і його сім’я жили в невеликих каютах під палубою. Після виходу на пенсію судновласник швартував свій човен і продовжував жити на ньому. Але життя на човні не було надто розкішним. Стелі були низькими, повітря вологе, житлова площа була малою, а опалювали й освітлювали таке житло, спалюючи дерево, пальне чи газ.

Після другої світової війни ці старі транспортні судна стали відповіддю на брак житла в Амстердамі. Життя на човні все ще лишалось незручним і дешевим, але у власника принаймні був “окремий будинок", який можна було розмістити в будь-якому місці.

У 60-70-х роках з’явились більш сучасні «ковчеги». Кількість різнокольорових плавучих будинків різко зросла. Більшість проблем були вирішені - до будинків провели електрику, телефонні кабелі тощо. А з 2005 року всі плавучі будинки зобов’язали підключитись до міської каналізації.

Найбільшою проблемою для бажаючих жити на плавучому будинку в даний момент є не сам плавучий будинок, який зазвичай вже мало відрізняється за комфортом від звичайної квартири, а скоріше пошук місця для такого будинку.

Ви не можете просто де завгодно пришвартувати будинок і жити там. Ви повинні отримати спеціальний дозвіл, кількість яких в Амстердамі дуже обмежена - і, відповідно, на них є дуже високий попит.

Загалом в Нідерландах близько 100 тисяч законно розміщених плавучих будинків, з яких більше тисячі знаходиться в Амстердамі. У центрі Амстердаму лише 750 будинків мають дозвіл - і міська адміністрація стверджує, що нові дозволи не видаватимуть.

Саме через це купити плавучий будинок у Амстердамі з усіма необхідними документами є недешевим задоволенням. Навіть розвалюхи з дозволом коштують багато. В той самий час більш сучасний плавучий будинок без законного місця для швартовки коштує небагато.

Хоча раніше у плавучих будинках жили люди з усіх верств населення, тепер лише заможні городяни можуть дозволити собі жити на човні. Той, хто володіє дозволом на швартування у місті, може побудувати свій власний замок на воді. В Амстердамі власників таких морських палаців називають «wateryuppies».

Якщо хочете побачити класичний Амстердамський плавучий будинок, то можете відвідати плавучий будинок музей в Prinsengracht - http://www.houseboatmuseum.nl/engels/index.html

А якщо хочете пожити в подібному будинку, то можна орендувати його на Airbnb - http://bit.ly/go2airbnb

В деяких будинках деяких були відчинені вікна – і було видно, що всередині зроблено сучасний ремонт, який мало відрізняється від затишної квартири

Я б не відмовився снідати на такій веранді

Два човни з чудернацькими назвами

Справжні металеві човни

А це, мабуть, човен епохи вікінгів

Опудало

Phoenix

VIP Lounge

The Lady of Shalott

Хтось облаштовував на човні справжні сади

Автомобілі

Деякі кадри та ракурси були доступні лише завдяки катеру

З такою кількості плавучих засобів на воді без ширококутних дзеркал не обійтись

Завдання - знайди людину у кадрі

Мости

В Амстердамі нараховується близько 1500 мостів

Сподіваюсь, я також у такому віці буду їздити на велосипеді

Колега нашого катера

На човнах можна влаштовувати міні-вечірки

Інколи це не човен, а… пліт

Дівич-вечір

Навіть не човні не обійтись без велосипеда

Човен у вигляді традиційного голландського черевика

А ось побачити човен DHL Express я зовсім не очікував

Ти можеш виїхати з Радянського союзу, але не факт, що він виїде з тебе

Заборонено грати у шахи

А тут заборонено пролітати під мостом Карлсону, що живу на даху

comments powered by Disqus