NYC ON A BUDGET

IDNYC

З 2015 року мешканці Нью-Йорка можуть отримати новий документ - IDNYC, або ідентифікаційну картку нью-йоркця. Від звичайного посвідчення особи він вирізняється меншою кількістю документів необхідних для його отримання і необов’язковістю підтвердження свого легального статусу в США. Фактично це означає, що сотні тисяч (а може й мільйони) нелегальних іммігрантів мають можливість отримати документ, який вони зможуть використовувати як посвідчення особи - у банках для відкриття рахунку, для входу у муніципальні будівлі тощо. Але треба зважати на те, що ця картка не легалізує їхній статус у США і не надасть права працювати. Подейкують, що завдяки IDNYC керівництво міста хоче оцінити реальну кількість нелегальних мешканців.


Проте нас зацікавив IDNYC з зовсім іншої причини - адже його власники мають унікальну можливість отримати річні абонементи в близько 30 різних культурно-розважальних установ міста. Так, у програмі беруть участь Ботанічний сад Нью-Йорка, зоопарки міста, Бруклінський музей, Бруклінський ботанічний сад, Бруклінський дитячий музей, Карнегі-хол, Американський музей природної історії, музей Метрополітен, театр балету, музей міста Нью-Йорк та багато інших.

Але варто зазначити про деякі обмеження цієї програми. Безкоштовний абонемент можна оформити лише в тих установах, де ви не були діючим членом протягом останнього року. Також можна відмітити певну незручність при оформленні абонементу в зоопарках міста - для цього доведеться поїхати у зоопарк у Бронксі, добиратись до якого не дуже зручно.


Щоб отримати IDNYC, необхідно призначити візит до одного з багатьох центрів прийому документів. Це можна зробити онлайн за цим посиланням - http://www1.nyc.gov/site/idnyc/card/how-to-apply.page.

Система використовує бальну систему - треба набрати 3 бали, щоб підтвердити свою особу, та 1 бал, щоб підтвердити своє проживання у Нью-Йорку.

Якщо у вас вже є офіційне посвідчення особи або нью-йоркські водійські права, то вам автоматично нараховують 4 бали і не треба окремо підтверджувати проживання. В усіх інших випадках буде достатньо закордонного паспорту (3 бали) та рахунку за комунальні послуги/договору оренду квартири/виписки з банку тощо (1 бал).

Процес оформлення займає близько 20 хвилин - ви заповнюєте анкету, вас фотографують - і протягом 1-2 тижнів вам приходить поштою пластикова картка.


Ми вже скористались своїм IDNYC - отримали завдяки ньому річний абонемент в Американський музей природної історії (екстер’єр якого знімали у фільмі «Ніч у музеї»)

comments powered by Disqus