TRIP

Каліфорнія: Санта-Барбара

Санта-Барбара, курортне місто на березі Тихого океану

Після Лос-Анджелеса ми попрямували назад до Сан-Франциско. Але по дорозі вирішили заїхати у Санта-Барбару. Я обіцяю, що це останнє місто, що починається на “Санта-”, про яке я буду писати цього року. Читайте також про Санта-Круз та Санта-Моніку.

Більшість першопочаткових уявлень про США у мене формувались під впливом американського кінематографу. Збірний образ, який створюють картинки з фільмів та серіалів. Дуже цікаво потім порівнювати їх з реальними враженнями. Санта-Барбара, як ви могли здогадатись, у мене асоціюється з одноіменним серіалом. Чесно кажучи, я не так багато пам’ятаю про цей серіал, окрім того, що це був опис життя місцевих багатіїв.

Перше поселення на місці сучасного міста було засновано 4 грудня 1786 року як місія іспанських францисканців і отримало назву на честь Святої Великомучениці Варвари. Відтоді розпочався нелегкий та повільний процес обернення корінного населення у християнство. Разом з місіонерами приїхали їхні сім’ї і місія почала перетворюватись на маленьке містечко. Правда вже 1812 року сталась трагічна подія - цунамі зруйнувало місію і майже всі будинки. Засновники міста вирішили відбудувати місто наново, а місія стоїть дотепер і вважається найкращою місією у Каліфорнії. Іспанський період завершився 1822 року після Мексиканської війни за незалежність і Санта-Барбара 24 роки була частиною Мексики. Але вже 1846 місто без крові здалось американським військам, щоб 1848 року стати частиною США. Напередодні 20-го сторіччя у океанічному шельфі поблизу міста було знайдено нафтові родовища. Видобуток нафти в них триває й до сьогодні, правда, з екологічних міркувань платформи перемістили далі в океан. Під час ери німого кіно тут було найбільше у світі кіновиробництво і саме звідси кінокомпанії свого часу переїхали до Голлівуду.

Завдяки своєму унікальному клімату, гарним краєвидам та численним історичним пам’яткам, Санта-Барбара є дуже популярним містом, яке щороку відвідує понад 1 мільйон туристів. Цей район є так званою американською рів’єрою. Окрім туризму, бюджет міста поповнюється завдяки аерокосмічній галузі та підприємствам оборонної промисловості. Видобування нафти безпосередньо на узбережжі міста заборонене, проте на відстані десь 8 км від берегу працюють нафтові платформи.

Санта-Барбара дійсно є містом багатіїв та зірок. Серед відомих мешканців міста, що колись жили чи живуть там зараз, можна назвати Дженніфер Еністон, Кевіна Костнера, Тома Круза, Авріл Лавін, Дженніфер Лопез, Бреда Пітта, Джона Траволту, Рональда Рейгана, Чарлі Чапліна, Стівена Спілберга та Опру Уінфрі.

В центральній частині міста більшість будинків збудовані в стилі іспанської архітектури. При цьому заборонено зводити будинки вище за 3 поверхи. Тому в центрі міста відчувається особлива атмосфера

Також по місту можна зустріти чимало старих кінотеатрів з вивісками, де назви фільмів складають з окремих літер

Автобуси, автомобілі та інші транспортні засоби, які я побачив на вулицях Санта-Барбари

А ця історія нагадує сумнозвісну долю 5POINTZ у Нью-Йорку. 5 років тому місцевий митець Лаура Інкс започаткувала проект AMASS (Artists Making a Street Scene). Впродовж цих 5 років різноманітні вуличні митці наносили фрески та графіті на стіни будівлі, яку планували знести і побудувати готель. Це тривало донедавна - цього року власники будівлі вирішили нарешті відновити заморожений проект і припинили співпрацю з митцями. Як виявилось, минулого року я встиг доторкнутись до історії і сфотографувати деякі графіті


Читайте також інші дописи про Каліфорнію

comments powered by Disqus