365 PROJECT

Проект «365». Ретроспектива

Якщо хтось не знав, то минулого року я робив фотопроект «365» - 365 фотографій, 365 фрагментів, які в результаті складаються у пазл. Це, так би мовити, фотощоденник мого життя. Я вирішив провести ретроспективу і розповісти про результати.

Основна ідея проекту «365» полягає в тому, що фотограф має робити одну фотографію щодня.

Наприкінці 2012 року я запитав своїх друзів у соціальних мережах, чи не хочуть вони долучитись до мене і розпочати проект «365»

В результаті 1 січня я поїхав у Гарлем з метою зробити свій перший кадр

Оскільки перед цим я захопився фотографуванням архітектури, то спочатку планував робити фотографії на архітектурну тематику - будинки, хмарочоси, фасади, вікна тощо. Але з часом зрозумів, що цим дуже себе обмежую - і вирішив щотижня робити фотографії на одну задану тему. Зробивши лише три (Велосипеди, Пожежні частини та Двері), я вирішив фотографувати у вільному стилі. Хоча архітектурна тематика все одно складає майже третину проекту (https://365.andriyprokopenko.com/ua/tag/architecture/).

Частиною процесу для мене стало розміщення самої фотографії. Для себе я обрав Flickr, в якому я до того ж вступив у групи Project 365 та 365: The 2013 Edition. Це дозволяло поширювати фотографії з більшою кількістю людей. Окрім цього я розміщував фотографії у Facebook.

У процесі проекту я дійшов до того, що не хотів просто робити фотографію та викладати її онлайн, а мені також хотілось розповісти історію. З одного боку, це була чудова можливість дізнаватись багато чого цікавого про Нью-Йорк. Часто якісь цікаві факти випливали під час пошуку інформації про фотографію. Наприклад, я випадково сфотографував хмарочос, який виступив прототипом штаб-квартири газети Daily Planet, в якій працював Супермен, а також дізнався про будинок, де помер учасник гурту Sex Pistols. З іншого боку, це збільшило час, який я витрачав на проект. Бо, як мінімум, я мав знайти та обробити інформацію, на основі якої я вже писав підпис до фотографії. В результаті я витрачав щонайменше півгодини, а в середньому цілу годину на розміщення фотографії.

Загалом це був чудовий досвід. Я спробував нові для себе речі. Я навчився помічати гарні кадри. А головне - я зрозумів, що саме мені цікаво і що я хочу фотографувати.

Також проект стимулював мене купити новий фотоапарат. Я довго розмірковував, але таки обрав Canon 6D. Чесно скажу, я одразу відчув різницю. Не знаю, чи вона буде помітна при перегляді фотографій.

Перша фотографія у проекті, зроблена на Canon 6D


З недоліків я виділив би:

  • потреба викладати фотографію, не дивлячись на стан здоров’я, настрій, зайнятість. Коли я був хворий, мені доводилось робити кадр вдома, але при цьому я почував себе не дуже комфортно обмеженим рамками квартири. Мені приємніше було блукати вулицями з метою зробити кадр
  • накопичення одноманітних кадрів, якщо дотримуватись правила не викладати фотографій, зроблених в інші дні. Приміром за день я міг сфотографувати кілька об’єктів, щоб вдома вибрати один. Але це означало, що наступного разу я міг сфотографувати той самий об’єкт - і знову ж таки не викласти. Звісно, це лише мої власні особливості. Якщо ви розпочнете проект, ви можете взяти за правило фотографувати щось одне.

Загалом під час проекту я виклав 18 фотографій, котрі були зроблені в інший день (їй можна знайти по тегу “cheating”). Причому 17 з них я виклав у першу сотню. Чесно скажу - мені соромно за це. Але потім я вирішив йти до кінця і намагатись бодай що робити кадр. Лише одного разу після того виклав фотографію, яку робив напередодні, бо весь день просидів вдома. Але єдине виправдання цьому - лінь, адже можна було проявити креативність та сфотографувати щось вдома. Наприклад, у стилі “things organized neatly”. Також я не дуже задоволений деякими кадрами. Часом я обирав фотографію з декількох, які я зробив за день, а згодом розумів, що вона була не дуже вдалою. Але оскільки я її вже виклав, то було б нечесно замінити її на щось інше.

Приклад фотографії у стилі «things organized neatly»

Якщо чесно, цей проект дуже мене виснажив. Перші місяця після його завершення я вирішив трохи перепочити від фотоапарату і майже не фотографував. В подальших планах - дофотографувати плівку, яку я привіз з України, розібрати тисячі фотографій, які я зробив за рік (у мене вже навіть є папка Picks, куди я складаю обрані фотографії), а також нарешті приділити увагу моєму блогу, до якого під кінець року я майже не дописував.


Фотокнига

Також я планую надрукувати фотокнигу з обраними фотографіями, які я зробив за час проекту. Я точно робитиму один екземпляр собі, щоб якось підсумувати зроблену роботу. Якщо ви маєте бажання, то можете замовити екземпляр і собі. Для купівлі буде доступно 2 варіанти - короткий на 50 фотографій ($25) і докладний на 90 фотографій ($45). Я нічого не зароблятиму на цьому - і це найнижча ціна, яку я можу запропонувати.

Книга ще у процесі фінальної доробки, але ось приклад фотографій, які будуть до неї включені:


Сайт

Також я створив та покращував сайт, присвячений проекту. На даний момент доступні англійська та українські версії.

Є кілька способів перегляду фотографій:

  • можна почати з першої фотографії і, використовуючи праву стрілку на клавіатурі, переходити на наступну, аж доки не дійдете до Фото #365.
  • можна переходити по мітках і дивитись лише цікаву тематику
  • можна переглядати випадкові фотографії
  • можна відобразити фотографії на мапі світу

Підказка: фотографії можна збільшити, якщо клацнути на них.


Що цікавого відбулось за цей фоторік:

  • розширив список контактів на Flickr (за час проекту мене додало близько 200 людей до своїх контактів)
  • став фіналістом конкурсу Empire State Building та був представлений на виставці у вестибюлі будівлі
  • мої фото були надруковані в українському Forbes в якості ілюстрації статті про Нью-Йорк
  • отримав запрошення від фотостоку Getty Images
  • неодноразово мої фотографії розміщували на сайтах Curbed.com, gothamist.com, а також кілька разів мої фотографії були представлені у блозі Flickr.

Статистика проекту за рік:

  • загалом я зробив близько 20 тисяч кадрів, з яких лише 365 потрапили у проект
  • моя папка 2013 займає майже 300 гігабайт на жорсткому диску
  • я виклав фотографії з трьох країн та шести штатів
  • 249 кадрів зроблено у Манхеттені, з яких 103 у районі Вест-Віллідж, де знаходився офіс, в якому я працював

Кілька цікавих фактів:

Якось випадково побачив на вулиці Девіда Карпа, засновника Tumblr. Посоромився його сфотографувати одразу. Але він зупинився на переході на червоне світло - і в цей момент я зробив кадр


Найпопулярніша фотографія з проекту на Flickr - майже 12 тисяч переглядів


Будинок на цій фотографії був використаний в якості обкладинки альбому Led Zeppelin «Physical Graffiti»


А ця пожежна частина може бути знайома як штаб-квартира героїв фільму «Мисливці за привидами»


Деякі поради по проекту:

  • оберіть, де ви будете розміщувати фотографії, адже коментарі та відгуки - це дуже сильний мотивуючий фактор. Для себе я особисто обрав Flickr як основний сервіс для розміщення фотографій. Але також це можна робити за допомогою Tumblr, 500px та інших сервісів
  • купіть запасну картку пам’яті та додатковий акумулятор до фотоапарату. Дуже легко забути картку в ноутбуці або забути зарядити акумулятор. Лиш уявіть своє розчарування, якщо ви це помітите при спробі зробити кадр
  • також раджу подумати про зручну фотосумку. Особливо, якщо будете займатись вуличною фотографією. Інколи дуже важливо швидко дістати фотоапарат, щоб зловити якийсь момент. Або, як я, ви не любите носити фотоапарат в руці (так, у мене комплекс туриста). Я в результаті зупинив свій вибір на Crumpler. До того у мене був рюкзак цієї марки, але сітка позаду псувала мені одяг, до того ж після тривалого інтенсивного використання на ньому розійшлась застібка. Я довго намагався знайти зручну для мене сумку, ходив у наш нью-йоркський мегамагазин B & H Photo Video, де дивився на різні сумки. Купив якось Monfrotto, походив і повернув. Але якось натрапив на чорну Crumpler з минулої колекції. І дуже нею задоволений. Зручніше сумку важко уявити. Хоча, звісно, є дрібні недоліки.

Чи порадив би я розпочати комусь проект 365? Скоріше так, ніж ні. Я певен, що він приніс би користь, навіть якщо його не завершити до кінця. Адже цінність цього проекту не в тому, щоб в результаті зібрати 365 фотографій, а в самому процесі. Я б навіть сказав, що мені було б цікаво повторити щось подібне через деякий час.


comments powered by Disqus