BLURB

Враження від сервісу друку книжок Blurb

Розповім нарешті свої враження від сервісу Blurb

Ми замовили 3 фотокниги, які надрукували за допомогою сервісу Blurb. Вони переважно складаються з фотографій нашої доньки - хотілося зробити приємно нашим батькам. Саму верстку я робив у Lightroom4 - саме в цій версії з’явилася інтеграція з Blurb. Це було дуже зручно, я весь час працював з RAW-форматом і при потребі міг коригувати фото.

Так це виглядає в процесі роботи

Спочатку ми відібрали багато фотографій в окрему колекцію. Довелося переглянути фото за 4 роки. Потім почався нелегкий процес верстки. Загалом більшу частину зробила моя дружина, і потім кількома ітераціями ми привели фотокнигу до остаточного вигляду.

Щодо якості паперу та обкладинки, я почитав блоги та форуми. Більшість радили друкувати на premium-папері з твердою обкладинкою. Ми вирішили саме так і зробити, хоча це істотно збільшує бюджет однієї книги.

Після цього Lightroom експортує книгу на сервер Blurb

Перед тим я отримав на пошту знижку на 20% від Blurb, але скористатися я не так і не зміг, бо автоматично отримав знижку за те, що книга була зроблена у Lightroom. Я доплатив за більш швидку доставку - хотів встигнути до дня народження дружини. І за день до того під дверима ввечері я знайшов пакет з 3 книгами.

Кожна книга була обгорнута поліетиленом і всі вони були загорнуті у картон. Нічого не прим’яли, не подряпали.

Якість друку приємно вразила. Звісно, мені немає з чим порівнювати, але дуже гарна передача кольорів та насиченість. Це саме те, чого я боявся - що те, що редагую на моніторі, на папері виглядатиме зовсім інакше. Але виявилося, що мої страхи були марними. Папір дуже приємний на дотик - суцільне задоволення гортати сторінки.

Після перегляду зрозуміли один момент - не варто було робити сторінки з 4 маленькими фотографіями. Воно виглядає не дуже - нагадує звичайний фотоальбом. Найбільше мені сподобався наступний формат: на одній сторінці велика фотографія з білою рамкою, на іншій - фотографія, що заповнює всю площину. Таким чином, виходить цілісна історія. Також інколи дуже цікаво виглядають нестандартні формати - наприклад, 3 вертикальних смуги. Але це треба експериментувати, підбирати фотографії.

Чому ми вирішили надрукувати фотокнигу? Це таке само музиканти хочуть видати свою музику на CD, хоча вже всі давно слухають з mp3, або онлайн. У фотокнизі можна передати якусь історію. Ти відбираєш лише хороші на твою думку кадри. І виходить, що фотокнига в даному випадку є наче твором зі своєю естетикою та настроєм.

Я вже маю намір зробити фотокнигу про архітектуру Нью-Йорка - саме зараз потрохи збираю матеріал.

На корінці книги можна надрукувати власний текст

В той час, як я фотографував, Саша вирішила «почитати» книгу

Ми почали книгу з народження доньки

Однією з проблем, яка перед нами постала, це було правильне розташування фотографій. З таким форматом треба обережніше. Щоб показати багато маленьких фото на одній сторінці, важливо підібрати їх так, щоб вони розповідали історію. Якщо вони будуть дуже різними - виглядатиме, як фотоальбом

Це один з прикладів, коли багато фотографій не виглядають дуже масивно. А скоріше, як розкадровка з життя

Тут мені сподобалася реалізація вертикальних фотографій

Це мій улюблений формат - з одного боку фото з білими полями, а іншому фотографія, яка заповнює всю площу

Саме тому ми багато де його використали

За $5 можна було прибрати логотип Blurb. Але нам він не заважає. Цікаво те, що він навіть написав, в якій програмі я зробив фотокнигу

The End

comments powered by Disqus